Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord men är det inte så att ord och bild tillsammans säger mest av allt?

Alla illustratörer har sin egen unika stil precis som du som författare har din egna unika berättarröst. Min stil är färgrik, detaljrik och lekfull med tydliga linjer och även om det färdiga resultatet är målat digitalt utgår det alltid från en fysisk skiss från början.

Arbetet med illustrationer och vinjetter till exempelvis barnboks- och bilderboksmanus har i grova drag fem övergripande delmoment.

  • Analys av manuset (tillsammans med dig)
  • Figurdesign (skisser)
  • Storyboard (streckteckningar, scen för scen)
  • Lineart (linjerna, bildens skelett)
  • Färgsättning (digitalt)

Först läser jag alltså ditt manus och skriver ner de idéer, intryck och synpunkter som dyker upp. Jag analyserar innehållet och tänker igenom hur man skulle kunna få fram kärnan i texten visuellt för den tilltänkta målgruppen och skapa en framåtrörelse i berättelsen och få ord och bild att så att säga kroka i varandra.

Sedan diskuterar vi tillsammans. Vilket är berättelsens tema och budskap enligt dig? Hur är stämningen och färgtonen? Ljus? Dyster? Har du några särskilda tankar och önskemål om karaktärernas utseende eller miljön de rör sig i? Ju mer idéer, förslag och visioner du talar om på det här stadiet, både i det stora och på detaljnivå, desto bättre.

Efter det skissar jag upp förslag på karaktärerna, själva figurdesignen. Enklare snabbskisser av deras kroppar och ansikten och kläder. Deras rörelser och särskilda uttryck. Vad känns rätt för dig? Är det något som absolut inte fungerar eller detaljer du vill lägga till?

När du godkänt figurdesignen skissar jag upp en så kallad "storyboard", scen för scen som en jättestor serietidning för att se hur bildberättelsen fungerar tillsammans med texten. Där kan du återigen komma med egna tankar och förslag på ett tidigt stadium innan vi går vidare med linearten (alltså linjerna: bildens skelett) och till sist färgsättningen. Ändringar efter att en illustration är helt klar digitalt kan göras men då som en extra tilläggstjänst för ett högre timpris.

Jag gestaltar dina karaktärer och miljöer, levandegör och koncentrerar stämningen i varje scen och tolkar dina ord visuellt med målet att varje gång någon läser och läser om din bok upptäcker de något nytt. En ny detalj, en ny dimension som de inte lade märke till förut.

Jag är också öppen för commissions för mindre projekt som till exempel illustrationer och vinjetter till broschyrer, flyers, födelsedagspresenter eller din hemsida.

Hör av dig och berätta om ditt projekt och dina idéer, vad du hoppas få ut av samarbetet och vilka dina visioner och ambitioner är så ska vi se om jag är den illustratör du letar efter.